Ressurssenter for psykososial oppfølging
Etter leirskredet ble det etablert et psykososialt ressurssenter i Gjerdrum kommune, for å kartlegge hjelpebehov og gi lavterskel behandling av berørte.
Bakgrunn for etablering av psykososialt ressurssenter
Anbefalinger fra nasjonalt og regionalt kunnskapssenter
Etter leirskredet 30.12.2020 jobbet Gjerdrum kommune tett med nasjonale og regionale kompetansemiljøer for å finne en god måte å ivareta den psykiske helsen til berørte innbyggere. Helsedirektoratet ga Nasjonalt Kunnskapssenter om Vold og Traumatisk Stress (NKVTS) i oppdrag å bistå Gjerdrum kommune i dette.
NKVTS anbefalte å opprette et ressurssenter for proaktiv kartlegging og lavterskel behandling av enkeltpersoner og familier med traumereaksjoner/-symptomer. Erfaring tilsier at de aller fleste vil klare seg godt med sosial støtte, mens andre vil trenge hjelp til å bearbeide sine opplevelser og reaksjoner.
Etter en naturkatastrofe som leirskredet som rammet innbyggere i Gjerdrum, er det av betydning å få gitt tilpasset helsehjelp og psykososial støtte så tidlig som mulig, til de som har behov for det. Mange i kommunen ble sterkt berørte, både direkte og indirekte, og derfor ble en oppsøkende kartlegging startet opp.
Traumatiske opplevelser
Hvis man etter traumatiske opplevelser kjenner på plager som ikke går over av seg selv, er det lurt å oppsøke hjelp. Særlig dersom disse plagene gjør det vanskelig å fungere i hverdagen.
Det er ikke uvanlig at rammede ikke tar kontakt selv, enten fordi de tenker andre trenger hjelpen mer enn dem, at de ikke vil være en byrde, eller at de ikke forstår at vanskene de opplever kan utvikle seg, eller at utfordringer kommer etter hvert. Det ble derfor anbefalt at helsepersonell ved ressurssenteret aktivt skulle kontakte evakuerte innbyggere, for å tilby tilpasset oppfølging for å forebygge vansker over tid.
Ressurssenteret gir tilpasset oppfølging til innbyggere som selv tar kontakt for hjelp, eller som blir henvist fra andre tjenester.
Informasjon om kartlegging av voksne
Ressurssenteret i Gjerdrum kommune ble opprettet for å hjelpe kommunens innbyggere med psykososiale behov etter skredet. Ansatte i ressurssenteret ringte til innbyggere som ble evakuert, de som mistet boligene sine i leirskredet og frivillige som hjalp til i en tidlig fase, totalt ca. 1 600 personer.
Oppringningene startet 8. mars 2021, med de som geografisk sett var tettest på skredet. Med kartleggingen ønsket kommunen å fange opp behov for oppfølging og helsehjelp.
Det benyttes to ulike skjemaer for å kartlegge hjelpebehov og traumer - ett for voksne og ett for barn. Skjemaene er utviklet i samråd med Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.
Kartleggingen av barn utføres på barnets premisser og til barnets beste, og foresatte må samtykke før kartlegging. Alle henvendelser og oppfølging av kartleggingene gjøres av kvalifisert personell med taushetsplikt.
Kartleggingen ble inndelt i to deler:
Del I: Gjennomføres på telefon og skal kartlegge om innbyggeren har hjelpebehov som følge av leirskredet. Det er mulig å takke nei til kartlegging om man ønsker det.
Del II: Denne delen skal i utgangspunktet gjennomføres gjennom fysiske samtaler og gjennomføres dersom det avdekkes hjelpebehov i trinn 1. Dersom denne kartleggingen avdekker et behov tilbys lavterskel behandling
Informasjon om kartlegging av barn og unge
Gjerdrum kommunes mål er «Livskvalitet for alle». Med dette har kommunen ansvar for at barn og unge skal få best mulig oppvekst og levekår. Barn og unge skal oppleve tilhørighet og trygghet i familien, i barnehagen og på skolen, og blant venner og i nærmiljøet.
For at vi skal være sikre på at alle som bor i Gjerdrum kommune får den hjelpen de trenger etter leirskredet må barn og unge også høres. Derfor ønsker vi å stille alle de som var evakuerte i kommunen spørsmål fra et spørreskjema tilpasset alder. Svarene på spørsmålene vil vise oss hvem som trenger hjelp, og hva slags type hjelp som vil være nyttig.
For at barn og unge under 15 år skal kunne stilles spørsmål må foresatte samtykke til dette. Samtykke betyr at de voksne som er ansvarlig for deg må godkjenne at spørsmål stilles til deg.
Som barn eller ungdom i Gjerdrum skal du få beskjed om når, hvordan og hvem som vil stille deg spørsmål etter leirskredet, slik at vi kan tilby deg støtte og hjelp hvis du trenger det. Dette får du informasjon om etter at de voksne som er ansvarlige for deg har sagt at de synes det er greit at du stilles spørsmål fra spørreskjemaet som er likt for alle barn og unge.
Har du spørsmål om dette snakk med foreldrene dine, kontaktlærer, helsesykepleier eller en annen voksen du synes det er greit å snakke med.