Den siste tiden har det vært flere oppslag i media om meslinger, sist i forrige uke hvor det var sterk mistanke om meslinger hos en innbygger i Nes kommune. På bakgrunn av dette ønsker kommunen å gi noen generelle råd rundt vaksine mot meslinger.

Meslinger er svært smittsomt – og kan i enkelte tilfeller gi alvorlige sykdomsforløp. De aller fleste voksne som er født og oppvokst i Norge er beskyttet mot meslinger – enten fordi de er vaksinerte eller fordi de har gjennomgått sykdommen. Meslingvaksinen ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet til ettåringer i 1969. Fra 1983 har den vært en del av MMR-vaksinen som beskytter mot meslinger, kusma og røde hunder. Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler alle som ikke har hatt meslinger eller er vaksinert, om å ta MMR-vaksinen.
Det er en liten gruppe som vil være aktuell for MMR-vaksine. Det gjelder barn og voksne som er uvaksinerte, eller personer født mellom 1960 og 1969 med usikker vaksinasjonsstatus eller som ikke har gjennomgått sykdom.

Du trenger ikke MMR-vaksine hvis du er:

• Født før 1960
• Har hatt meslinger
• Har fulgt barnevaksinasjonsprogrammet
Alle barn og unge under 18 år får vaksinen gratis. Voksne må man betale for konsultasjonen, men ikke for vaksinen.
Har du behov for MMR-vaksine eller har spørsmål om dette, kan du ta kontakt med helsestasjonen på telefon: 66 10 63 10.

Publisert: 02.04.2019 14:01:45
Sist endret: 02.04.2019 14:01