Gjerdrum kommune ønsker at flere skal ta imot digital post

2600 innbyggere i Gjerdrum kommune har enda ikke tatt i bruk digital postkasse. Nå starter kommunen en kampanje for å få flere til å ta imot digital post fra kommunen.

Gjerdrum vil bli best på digitale forsendelser!

Det siste året har vi sakte men sikkert sendt ut brev elektronisk, og rett før jul startet vi med fakturaer (som foreløpig eneste kommune på Øvre Romerike). Målet er at all post som sendes fra Gjerdrum kommune skal være elektronisk.

Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) har en oversikt over andel opprettet digitale postkasser i kommunene over hele landet basert på innbyggertall. Gjerdrum kommune ligger på 10.plass i Akershus og på 13. plass på landsbasis. Det er ganske bra, men vi vil bli best på Romerike, det vil si blant topp 5.

Gjennomfører kampanje

I løpet av de nærmeste dagene vil de som ikke har opprettet digital postkasse, få en e-post fra kommunen med oppfordring om å gjøre dette.

«I dag sender vi ut brev i postkassen til 2600 innbyggere, noe som koster ti kroner per brev. Det høres kanskje ikke så mye ut, men til sammen er dette ressurser og penger vi kunne brukt på andre måter. Målet vårt på sikt er at alle innbyggere går over til digital postkasse slik at vi sparer disse ressursene og ikke minst miljøet», sier konstituert arkivleder i Gjerdrum kommune, Camilla Jakobsen.

Selvfølgelig!

Tara Kamil og Ida Johanne Folsland er begge 16 år, og er to av de som vil få en epost torsdag 8. mars med oppfordring til å opprette digital postkasse. De er ikke i tvil: «Selvfølgelig! Så mye greiere, da har man alt samlet på et sted». Jentene fra Gjerdrum ungdomsskole sier de ikke daglig går rundt og tenker på miljøet, men at de er mer bevisst nå enn hva de var tidligere. – «Vi har blitt mer bevisste på det hjemme, og det vil være mye mer miljøvennlig om vi på sikt får all posten vår digitalt og ikke må ha alt på papir. Det er unødvendig med så mye papir og dessuten er det sikrere, for de fleste postkasser har ikke lås.»

Nei takk?

For andre er ikke overgangen til digital post like naturlig, og det har vi selvsagt forståelse for. Halvor Brennhagen er en av de som sier: «Da jeg nærmer meg sterkt 90 år, ber jeg om å få slippe overgangen til den digitale verden, noe som er helt ukjent. Jeg har for eksempel aldri sendt en SMS-melding. I en avis leste jeg om en person som mente at vi er flere hundretusen i samme situasjon. Jeg syns det er et fint tiltak og ser selvsagt verdiene, men det er ikke for meg og det er mange andre som er i min situasjon.»

Gjerdrum kommune er opptatt av digitalisering og utvikling, men vi skal være en kommune for alle, og det er viktig å ha forståelse for at ikke alle er «der». Halvor og alle andre som aldri har takket ja til elektronisk kommunikasjon trenger ikke å foreta seg noen ting. Posten vil fortsatt komme i postkassen, det eneste som blir annerledes er at det ligger ved et følgebrev.

Det er imidlertid viktig at folk forstår at dette er en pakkeløsning. Det er ikke mulig å si at man vil ha selvangivelsen og svaret på byggesøknaden elektronisk, mens fakturaen og andre brev vil man ha på papir i postkassen. Enten sier du ja til all digital post, eller så sier du nei til all digital post.

Praktisk for innbyggerne

Kommunen tror at mange innbyggere vil synes digital postkasse er praktisk: Du unngår unødvendig ventetid, du kan ha alt samlet på et sted, med ubegrenset lagringstid og er tilgjengelig fra hvor som helst i verden.

«Jeg håper innbyggere som ikke har opprettet digital postkasse kan ta seg bryet med å bruke noen minutter på å gjøre dette. De som trenger hjelp til å opprette digital postkasse, eller har spørsmål om tjenesten, kan kontakte kommunen - vi hjelper gjerne til», sier Camilla Jakobsen.

Slik skaffer du deg digital postkasse

• Gå inn på norge.no
  • Velg «Digital postkasse»
  • Finn fram den elektroniske ID-en din (e-ID), for eksempel din MinID, BankID, BankID på mobil
  • Velg enten Digipost eller e-Boks
  • Følg instruksjonene fra e-Boks eller Digipost for å opprette postkasse.

Publisert: 21.02.2018 11:45:47
Sist endret: 21.02.2018 11:45